Extra Vierge Olijfolie

wat weet jij van deze superfood?

Olijfolie, de gezondste vetstof

Olijfolie is de gezondste vetstofvervanger in onze voeding omdat hij 77% enkelvoudige onverzadigde vetzuren bevat en natuurlijk cholesterolvrij is.

Olijfolie bevat geen zout en 1 eetlepel bevat al 8% van de dagelijkse vitamine E. 100% zuivere olijfolie is ook glutenvrij.

Olijfolie verlaagt het cholesterolgehalte en helpt tegen aderverkalking. De belangrijkste doodsoorzaak in de Westerse wereld, Vooral het gebruik van boter in de voeding of bij de bereiding van maaltijden bevordert het gebruik van een overvloed aan verzadigde vetten en dus een verhoogt risico op een hoog cholestrol.

Het zijn vooral de vele, in olijfolie aanwezige onverzadigde vetten die bijdragen aan de vermindering van het cholesterol gehalte in het bloed en een positieve werking hebben op de HDL, de beschermfactor tegen hart -en vaatziekten.

Extra-vierge olijfolie (EVOO) is de hoogste gradatie voor een virgin olijfolie vanwege de uitstekende smaak en aroma. Het heeft een zuurgraad lager dan 0.8 om in de EU 'extra-vierge' te mogen heten.

Deze traditionele verkregen extra-vierge olijfolie komt uit de eerste persing van de olijven en is dan dus het enige, pure vruchtensap. 

Tegenwoordig worden allerlei 'fake' extra-vierge olijfolies aangeboden, van blends tot geraffineerd olijfolie tot erger. Vooral goedkoop te verkrijgen in supermarkten. Niet puur, weinig smaakvol en vaak ongezond. In onze blogs lees je meer over hoe de olijfolie sector is afgedreven naar een milieu- en soms een gezondheidsbelastende voedingssector als de keuze verkeerd wordt bepaald bij aankoop.

Fenolen en 'high-phenolic' Olijfolie, hoe zit dat?

Als Foodie let je vooral op de samenstellling van olijfolie:

- Vitamine E (3-30mg)

- Pro-Vitamine A

- Enkelvoudige onverzadigde vetten (56-83%)

- Meervoudige onverzadigde vetten (3,5%-23,5%)

- Meervoudige verzadigde vetzuren (0-1,5%)

- Verzadigde vetzuren (8-23,5%)

- Fenolen (10-450 mg)

De fenolen zijn de grootste kwaliteitsfactor in evoo. Zij bepalen niet alleen de aroma van de olijfolie maar bevatten ook unieke gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Zo belangrijk maar weinig bekend bij de consument over fenolen en evoo's met bijvoorbeeld een "health claim', zgn High-Phenolic Extra Vierge olijfolies en er zijn maar heel weinig olijfolies die hier open over zijn. Wij weten niet waarom. Onze olijfolies zeer zeker wel! Al onze boeren zijn trots dat onze olijfolies vol zitten met fenolen. 

 

De medische wetenschap heeft de afgelopen jaren veel vastgesteld over fenolen in olijfolie. Meer hierover in onze Engelse blogs en medische artikelen, bijv. van Harvard.

Farm Illustration
6.png

DE OLIJFGAARDEN

Extra Vierge   High Phenolic    Circular

DAMPOLIA OLIVE ESTATES
Nea Figalea
Peloponnisos

Onze biologische olijfgaarden 'Dampolia' liggen in de bergzame en fameuze regio's van OLympia en Kalamata. Deze bio-olijfgaarden worden bestierd door de vierde generatie van de familie Dampolia.

 

Onze olijfolie wordt 'gebrouwen' uit de beroemde Koroneiki olijfsoort. De legandarische Koroneiki olijf staat bekend om zijn hoogwaardige kwaliteitsolie en smaak. Deze olijf groeit slechts op enkele plaatsen in Griekenland. Samen met Kreta, wordt er op de Peloponnisos de beste kwaliteit olijfolie gebrouwen. Onze authentieke en premium kwaliteit Elietsa Extra Vierge Olijfolie wordt geperst volgens traditionele kwaliteitsstandaarden door de lokale olijfpersen van de familie Kapoyiannis. Meer over onze uniek hoge kwaliteit, check ons certificaat op Elietsa.com

Het gastvrije dorpje Nea Figalea, op 480 meter hoogte, ligt tussen de beroemde Apollo Epicurius Tempel bovenop de berg en de heerlijke stranden aan de voet van berg. In deze authentieke omgeving organiseren wij ook gezellige en smaakvolle harvest - en kookworkshops.

 

Kalo Orexi, de Dampolia familie

KESANLIS OLIVE GROVES

Alexandroupoli

Trace Regio

Onze biologische olijfgaarden 'Kesanlis' liggen in de noordelijke regio Trace. op een steenworp afstand van de Bio Agro Oliva fabriek in Alexandroupoli. Wij zijn de pioniers van het circulair verbouwen van onze olijven. Onze authentieke Bio Oliva Extra Vierge olijfolie wordt geperst door de lokale,cooperatieve olijfpersen, iets ten oosten van de strandplaats Makris.

 

Vanuit Alexandroupoli neem je de ferry naar Samothraki. Je kunt hier prachtig hiken. Het eiland is beroemd door de Godin van de Overwinning, Nike. Haar beeltenis werd gevonden in de "Sanctuary of The Gods", nog steeds een belangrijke trekpleister van het eiland.

Met een bezoek aan onze olijfgaarden hoort ook zeker een bezoek aan het strandrestaurant "Thea Thallasa" waar, bij zonsondergang,

je geniet van super(h)eerlijk en verrassende culinaire specialiteiten van  de chefs, natuurlijk bereid met onze olijfolie.

THASSOS OLIVE YARDS

Thassos eiland

Onze olijfgaarden liggen op het eiland van Thassos in het noorden van Griekenland tegenover de mooie kustplaats Kevala. 

Het eiland heeft een rijke historie als het gaat om olijfolie. De olijfolie van de eeuwenoude bomen op het gehele eiland en ook van onze olijfgaarden zijn bekend door de zeer rijke aanwezigheid van fenolen in olijfolie. Fenolen zijn goed voor de preventieve werking tegen allerlei moderne ziektes, zoals vormen van kanker, dementia en hartziektes. Wij hebben ons aangesloten bij dit platform op voorspraak van Professor Vlyssides die zelf ook onderzoek doet en heeft gedaan naar de superioriteit en health claims van Tassos olijfolie. Het eiland is ook een prachtige vakantiebestemming. Vanwege schitterende baaien en fantastische stranden en het natuurlijk het helderblauwe water van de Egeische zee

GOOA  2021

ELIETSA BEKROOND MET 2 EVOO STERREN

De olijfgaarden heeft 2 EVOO sterren en innovatie award in ontvangst mogen nemen voor zijn Elietsa Premium Quality Extra Virgin Olive Oil tijdens de Global Olive Oil awards in Berlijn.

Met trots treden wij met deze sterren toe, volgens de organisatie zelf, tot een  nieuw tijdperk van olijfolie makers.

 

Ook hier voegen wij niets aan toe!

Berlin GOOA 2021 EVOO Stars.png
www.eliteoliveoils_edited.jpg

De Olijfolie Makers

Ben jij een consument? Koop onze extra vierge olijfolies of adopteer een olijfboom via de Elietsa webshop.  Met gratis thuisbezorging in Nederland!

Ben jij een ondernemer (retail/horeca) en wil je meer ecologische verantwoorde food produkten aan je klanten aanbieden, neem dan contact op met onze verkoop via info@deolijfgaarden.nl